Dit venster sluiten

Infectiepreventie Prikpunt

Medewerkers in de zorg kunnen besmet raken met wat in vaktermen 'biologische agentia' wordt genoemd. Dat kan door in aanraking te komen met bloed of andere lichaamsstoffen van cliënten. Het meest voorkomend daarin zijn de prikaccidenten, waarbij een medewerker zichzelf per ongeluk prikt met een (mogelijk) besmette injectienaald. Maar ook komt het voor dat een cliënt een medewerker bijt of krabt, waardoor besmetting kan plaatsvinden. Om medewerkers tegen besmetting met het Hepatitis-B virus te beschermen, dient iedereen die tot de risicogroep behoort, gevaccineerd te zijn tegen Hepatitis-B.

Wat kun je zelf doen?
Allereerst is het natuurlijk van belang om te bekijken of je functie tot de risicogroep behoort. Dat kun je checken in de lijst risicovormende/risicolopende functies (te vinden op Floor).
Als je functie op deze lijst staat, is het zaak om te zorgen voor een vaccinatie. Doorloop het vaccinatieprogramma volledig om voldoende (liefst levenslang) beschermd te zijn.

Daarnaast is het natuurlijk zaak om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren en dat het risico op besmetting met andere virussen zo klein mogelijk is. Hanteer materialen daarom op de juiste manier. Zie accidenteel bloedcontact op floor.

Gaat het toch mis, neem dan zo snel mogelijk contact op met het landelijke Prikpunt via 088 77 454 63. En meld dit door middel van het formulier melden prikaccident in Mijn Cicero.

Wat kan Cicero Zorggroep doen?
Cicero Zorggroep biedt alle medewerkers in de risicogroep (zie lijst risicovormende en risicolopende functies op Floor) de mogelijkheid om zich op kosten van de organisatie te laten vaccineren tegen Hepatitis-B. Vaccinatiezorg Nederland houdt daarvoor regelmatig vaccinatiesessies op een locatie van Cicero Zorggroep.

Daarnaast zorgt Cicero ervoor dat het Prikpunt permanent beschikbaar is. Op basis van de (anonieme) verslagen van Prikpunt worden, waar mogelijk, passende maatregelen genomen om prikaccidenten en andere ongelukken op dit gebied te voorkomen.

Meer informatie?
Meer informatie vind je in de regeling accidenteel bloedcontact op Floor. Daarnaast kun je altijd contact opnemen met het Prikpunt wanneer je vragen hebt over een mogelijke besmetting.